Jako „tvaroh“ se označují všechny nezralé sýry připravené z odstředěného kravského případně kozího mléka. Jedná se o sraženinu, která vzniká z mléka za působení kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla.
Tvaroh by v našem zdravém jídelníčku rozhodně neměl chybět. Důvodů je několik:
1. Je lehce stravitelný a dodá tělu mnoho cenných látek (vápník, fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitamínů pak A, E a vitamíny skupiny B).
2. Dodává plnohodnotné bílkoviny – nejvíce je v tvarohu zastoupen protein kasein. Pro lidský organismus je důležitý pozitivním působením při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a v neposlední řadě podporuje mozkovou činnost.
3. Díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a proto velmi dobře zasytí.
Pro redukční jídelníček se nejlépe hodí tvaroh odtučněný nebo polotučný. Plnotučný tvaroh obsahuje mnohem více energie a tuku, proto jej nedoporučuji. Ovšem v porovnání například s uzeninami, je rozhodně pro jídelníček vhodnější variantou než tvrdý salám, párek či klobása.
Tvaroh můžeme zařadit do našeho jídelníčku v mnoha různých podobách. Např. dopoledne ve „sladké“ variantě (se žloutkem, citr.šťávou a rozinkami) nebo jako odpolední svačinku v podobě tavrohové pomazánky (s pažitkou, paprikou apod.)