Tvaroh by neměl v jídelníčku chybět

Jako „tvaroh“ se označují všechny nezralé sýry připravené z odstředěného kravského případně kozího mléka. Jedná se o sraženinu, která vzniká z mléka za působení kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla.

Tvaroh by v našem zdravém jídelníčku rozhodně neměl chybět. Důvodů je několik:

1. Je lehce stravitelný a dodá tělu mnoho cenných látek (vápník, fosfor, železo, zinek či hořčík, z vitamínů pak A, E a vitamíny skupiny B).

2. Dodává plnohodnotné bílkoviny – nejvíce je v tvarohu zastoupen protein kasein. Pro lidský organismus je důležitý pozitivním působením při ochraně jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a v neposlední řadě podporuje mozkovou činnost.

3. Díky svému složení patří tvaroh mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a proto velmi dobře zasytí.

Pro redukční jídelníček se nejlépe hodí tvaroh odtučněný nebo polotučný. Plnotučný tvaroh obsahuje mnohem více energie a tuku, proto jej nedoporučuji. Ovšem v porovnání například s uzeninami, je rozhodně pro jídelníček vhodnější variantou než tvrdý salám, párek či klobása.

Tvaroh můžeme zařadit do našeho jídelníčku v mnoha různých podobách. Např. dopoledne ve „sladké“ variantě (se žloutkem, citr.šťávou a rozinkami) nebo jako odpolední svačinku v podobě tavrohové pomazánky (s pažitkou, paprikou apod.)

Jiřina Marešová
Share

Author

Jiřina Marešová

Fitness se věnuji intenzivně a v podstatě každý den. Nebylo tomu tak ale vždycky. Deset let zpátky jsem vážila o čtyřicet kilo víc a vyhýbala se zrcadlům, než jsem si řekla dost. Svůj příběh hubnutí den za dnem jsem tehdy mapovala ve svém osobním blogu a radost z psaní mi od té doby už zůstala.